Ohjeita ja tietoja junioreille ja vanhemmille

Yleistä

Kuva: Essi Pelttari

Sandokain juniorien harjoitukset on tarkoitettu 8-13 vuotiaille tytöille ja pojille. Eri-ikäiset ja - tasoiset juniorit harjoittelevat yhdessä. Lauantaina koko ryhmä, eli alkeiskurssi ja edistyneemmät harjoittelevat samaan aikaan. Keskiviikkoharjoitukset on tarkoitettu yli vuoden harjoitelleille junioreille. Harjoituksissa on mukana yksi tai useampi apuohjaaja ja ryhmää jaetaan pienempiin osiin tilanteen mukaan.

Uudet harjoittelijat junioriryhmiin

Taidon voi aloittaa syyskauden alussa, koulujen alkamisen aikoihin. Pidämme monesti syyskauden alussa näytöksen, jossa esitellään taidon harjoittelua, eri tekniikoita ja kilpailulajeja. Ensimmäisen kuukauden aikana voi tulla vapaasti tulla mukaan harjoituksiin kokeilemaan. Harjoittelun voi aloittaa joustavissa ja mukavissa vaatteissa, laita mieluummin pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen paita. Tatamista voi tulla ikäviä "palojälkiä", tatamin pinta on karheaa. Harjoittelemme avojaloin. Korut, kellot yms on parempi jättää kotiin ja pitkät hiukset pitää olla kiinni.

Taidopuku

Kauden edetessä teemme yhteistilauksen harjoitteluvaatteista. Junioreilla ensimmäiseksi puvuksi valitaan usein edullinen kokovalkoinen kurssipuku. Vaihtoehtona on tilata valkoinen riisikankainen takki, taidogi ja mustat hakama-housut. Tuotteisiin voit tutustua taidovaatteita välittävän Egimon sivuilla. Jos kotoa tai tuttavalta löytyy valmiiksi sopivat tamineet, voit totta kai käyttää myös niitä.

Harjoituksen rakenne

Seuramme junioreiden harjoitukset rakentuvat yleensä suunnitellun peruskaavan ympärille, jota sovelletaan tarpeen mukaan. Puolentoista tunnin treeni on jaettu ajallisesti neljään lohkoon, joista ensimmäinen ja viimeinen ovat koko ryhmän yhteisiä. Alussa on lämmittely ja lopussa jäähdyttely, ja niistä molemmat saattavat sisältää leikkiä, pelejä, lihaskuntoliikkeitä, erilaisia venyttelyitä tms. vaihdellen treenisuunnitelman ja tavoitteiden mukaan mukaan. Toisella neljänneksellä käydään läpi päivän aiheen mukaista perusasiaa, ja kolmannella jaksolla tehdään sovelluksia. Juomatauko pidetään yleensä harjoituksen puolessa välissä. Toisella ja kolmannella neljänneksellä pyrimme eriyttämään ryhmää, niin että eri-ikäisten ja tasoisten harjoittelijoiden yksilölliset tavoitteet ja tarpeet saadaan paremmin huomioitua.

Yhden treenin tavoitteiden perustana on harjoituskauden ja - vuoden harjoitusohjelma. Vuoden tavoitteet taas löytyvät taidon junioreiden vyökoejärjestelmästä. Vyökokeet ja mon -merkkikokeet rytmittävät kautta ja tarjoavat mukavia ja välitavoitteita.

Harjoitukset ovat avoimia

Vanhemmat ovat aina tervetulleita seuraamaan harjoituksia ja muutenkin tervetulleita mukaan seuran toimintaan. Jos on kysymyksiä tai jokin asia kummastuttaa/huolestuttaa, toivomme, että asia otetaan puheeksi mahdollisimman pian. Harjoituksia seurataan näyttämöltä käsin ja ehdoton vaatimus on, että yleisö antaa harjoittelijoille ja myös vetäjille treenirauhan.

Hygienia, korut ja kellot

Taidossa harjoitellaan paljain jaloin. Muistathan huolehtia, että tatamille tullaan puhtain varpain. Korut ja kellot pitää ottaa pois harjoituksen ajaksi, ja mieluummin ne jätetään kotiin. Junioreiden usein käyttämä kokovalkoinen harjoitusasu likaantuu helposti, joten muistathan pestä sen tarpeeksi usein. Puhdas harjoitteluasu kertoo kunnioituksesta lajia ja muita harjoittelijoita kohtaan.

Ajoissa tuleminen

Harjoittelemme japanilaistyylisten tatamimattojen päällä. Koska sali on koulun juhlasali, tatamit eivät voi olla lattialla koko aikaa. Junioritreenit joko alkavat tatamien kannolla tai loppuvat siihen riiippuen muista seuran harjoitusvuoroista. Tatamien kanto on ehkä joidenkin mielestä hieman hankalaa, tylsää ja välttämätön paha, mutta samalla se on mitä parasta voima- ja koordinaatioharjoittelua, joten toivomme, että kaikki pääsevät siitä osalliseksi tulemalla ajoissa.

Jos harjoittelija tulee kesken tatamien kannon paikalle, hän voi tulla lennosta mukaan jonoon. Jos harjoittelija myöhästyy sen verran, että alkuseiretsu eli alkukumarrukset on jo tehty, hänen pitää jäädä tatamin sivuun odottamaan että ohjaaja huomaa hänet. Kun ohjaaja on huomannut myöhästyjän, hänen pitää käydä kumartamassa ohjaajalle ja tulla mukaan treeneihin vasta sen jälkeen, kun on saanut luvan. Tämä siksi, että ohjaajan pitää olla tietoinen kaikista treenaajista ihan jo turvallisuusnäkökulmasta käsin.

Turvallisuus

Turvallisuus on harjoittelussa ensiarvoisen tärkeää. Harjoitusten aikana paikalla on aina vähintään kaksi aikuista. Ohjaajat ovat koulutettuja ja koulutuksissa käydään läpi myös turvallisuusasioita. Suuri osa junioriohjaajista on suorittanut ensiapukortin ja salilla on ensiapulaukku. Turvallisuus lähtee kuitenkin jokaisesta ja paras apuväline turvalliseen harjoitustapahtumaan on salikuri, joka on taidolle budolajina tyypillinen ominaisuus.

Olemme tehneet junioreiden kanssa yhdessä salin säännöt, joita jokainen ohjaaja ja harjoittelija on sitoutunut noudattamaan. Sääntöihin kuuluu mm. ohjaajan kuunteleminen, rauhallinen ja hillitty käytös sekä lupaus antaa kaverille treenirauha. Pariharjoitteita tehdään aluksi pitkällä etäisyydellä, jotta vielä hiomaton tekniikka ei satuta vahingossakaan kaveria. Ihan pienimpien junioreiden kanssa ei harjoitella esim. ottelua ollenkaan. Taido on puolikontaktilaji, joten täysillä osumisen sijaan tavoite on oikeanlainen ajoitus ja tarkka tekniikka.

Kumartaminen

Salin ovella kumarretaan saliin päin aina ovesta kuljettaessa. Tatamille tullessa kumarretaan. Harjoitusten alussa ja lopussa kumarretaan salille, ohjaajille ja kavereille, kilpailussa kumarrellaan… Miksi näin? Kumarrukset ovat osa japanilaista tapakulttuuria ja perinnettä, ja tästä samasta perinteestä ammentavat myös budolajit kuten taido. Kumartamalla tervehditään ja samalla kerrotaan kunnioituksesta muita ihmistä ja omaa lajia kohtaan.

Japanin kieli

Kaikissa taidoharjoituksissa ympäri maailmaa tietyt asiat ilmaistaan japaniksi. Alkukumarrukset, tekniikoiden nimet, oikea ja vasen sekä lukusanat tulevat junioriharjoituksissa ensimmäiseksi tutuiksi. Japania ei tarvitse erikseen opetella, sitä oppii tekemisen lomassa. Japania käytetään yllättävää kyllä tekemään asioista yksinkertaisia. On yksinkertaisempaa ilmasta esimerkiksi: senjo-geri sen sijaan että yrittäisi keksiä juuri sille takakiertopotkulle parhaiten kuvaavan suomenkielisen nimen. Ja jos sattuu harjoittelemaan ruotsalaisen tai vaikka ranskalaisen harjoittelijan kanssa myöhemmin, niin kaikki ymmärtävät tekniikat, lukusanat ja taidon teoriaa japaniksi.

Seiretsu

Harjoitukset alkavat ja loppuvat japanilaisen budoperinteen mukaisilla kumarruksilla, ohjaajan ohjeiden mukaan. Kumarrusten määrämuoto on samanlaisena käytössä kaikissa taido -harjoituksissa ympäri maailman. Seiretsu auttaa keskittymään harjoitukseen, jättämään ulkopuoliset ajatukset muualle.

Tauot

Harjoituksissa pidetään taukoja ohjaajan määritteleminä aikoina. Junioritreeneissä tauko pyritään pitämään ainakin treeniin puolivälissä. Juominen, wc-käynnit yms. ovat sallittuja vain ohjaajan määrittelemien taukojen aikana. Jos vessaan on pakko päästä muuna aikana eli kesken harjoituksen, ohjaajalle tullaan kumartamaan ja pyydetään hiljaa lupa. Takaisin tullessa ohjaajalle kumarretaan uudelleen ja vasta sitten jatketaan harjoittelua.

Juominen

Harjoituksissa tulee hiki ja nesteytystä tarvitaan. Aikuisen on hyvä huolehtia, että lapsi juo riittävästi ennen harjoituksen alkamista. Määrä on kuitenkin pidettävä sellaisena, että kesken treenien ei tarvitse juosta vessaan. Juomatauolla olisi hyvä juoda sen verran vähän, että juoma ehtii imeytyä, eikä jää mahalaukkuun hölskymään. Laiha mehu tai vesi on paras juoma mukaan tunnin junioriharjoituksiin.

Ruoka

Hyvä perussääntö on, että noin 2 tuntia ennen harjoitusta olisi hyvä syödä, eli meidän salin treeniaikoihin sovellettuna monipuolinen aamiainen lauantaina tai päivällinen keskiviikkona. Ilman kunnollista ruokaa tai liian täydellä mahalla ei jaksa harjoitella. Harjoituksen jälkeen on myös tärkeää syödä välipalaa, koska elimistö tarvitsee energiaa palautuaakseen. Hyvä ja monipuolinen kotiruoka on kasvavalle lapselle parasta.

Nukkuminen

Kasvava lapsi tarvitsee riittävästi unta. Unentarve on yksilöllistä, mutta varsinkin varhaisnuoret ja nuoret tuntuvat nukkuvan liian vähän omaan unentarpeeseensa nähden. Harjoituksissa liian vähäinen uni näkyy mm. keskittymiskyvyn herpaantumisena ja jaksamisen puutteena. Väsyneenä myös loukkaantumisriski on suurempi.

Säännöllinen, monipuolinen ja riittävä liikunta

Taidoharjoituksissa lapsi saa 1-2 tuntia viikossa ohjattua liikuntaa viikossa. Virallinen suositus on 18 tuntia ohjattua ja omaehtoista liikkumista viikossa. Suosituksen mukaiseen 18 tuntiin lasketaan kaikki liikunta, eli mm. koulumatkat, koululiikkuminen, vauhdikkaat pelit ja leikit, omaehtoinen ulkoliikunta... Taido-harjoituksien lisäksi tarvitaan siis todella paljon muuta liikkumista ja tuntimäärätavoitteen saavuttaminen on jokaisen perheen ja lapsen vastuulla. Jos tavoitteena on huippu-urheilijan ura, voi viikon liikuntatavoitteeseen lisätä vielä ainakin 10 tuntia lisää.

Erityislapset

Taido sopii monenlaisille oppijoille ja monen tasoisille tekijöille. Jos lapsellasi on jokin erityishuomiota vaativa ominaisuus tai sairaus, on parasta, että myös harjoitusten ohjaaja on tietoinen tilanteesta. Monesti lapsi selviää mukana harjoituksissa aivan hyvin ilman erityistoimenpiteitä. Jos mietit, sopisiko taido lapsellesi, ota yhteyttä ja keskustellaan yhdessä.