Mitä taido on

kuva: Alvar Hugosson

Taidon juuret ovat Japanissa. Lajin kehitti japanilainen Sheiken Shukumine (1925-2001) joka loi ensin uuden karatetyylin Gensei ryu karate do:n. 20 vuoden kehittelyn jälkeen kuitenkin syntyi kokonaan uusi taistelumuoto, taido. Suomeen taido saapui vuonna 1972 ja seurojen lisääntyessä perustettiin Suomen Taidoliitto vuonna 1981.

Taido tarkoittaa suomeksi käännettynä vartalon tietä. Taidoa kuvaavia käsitteitä ovat mm. liikkuminen, kolmiulotteisuus, luovuus ja monipuolisuus. Taidossa pyritään liikkumisen avulla kontrolloimaan vastustajaa ja hakemaan paikkaa omille tekniikoille. Yllättävyyttä ja näyttävyyttä lajiin tuovat tekniikat, joiden voimantuotossa hyödynnetään akrobatiaa kuten kärrynpyöriä, kuperkeikkoja ja voltteja. Akrobatia tuo yhdessä hyppyjen kanssa liikkeisiin kolmannen ulottuvuuden. Taidoharjoittelussa teknisen osaamisen lisäksi korostuu luovuus ja soveltaminen, joita lajin kehittäjä on opetuksessaan korostanut.

Taido on puolikontaktilaji, jossa iskut ovat hallittuja ja kohdistuvat pääasiassa keskivartaloon - pääkontaktia lajissa ei ole. Harjoittelu on vaativaa ja opettaa kärsivällisyyteen - harrastaja kehittää itseään kokonaisvaltaisesti niin fyysisesti kuin henkisestikin. Laji ei ole suoraviivaisesti itsepuolustusta, vaan kyseessä on hyvin liikkuva taitolaji, jonka tekniikat perustuvat vartalon akseleiden hyödyntämiseen voimantuotossa. Taidotekniikoissa esiintyy yleensä samanaikaisesti hyökkäys ja puolustus, jolloin tekniikka itsessään sisältää väistön ja välittömän vastatekniikan.

Harjoituksissa eri-ikäiset ja kokoiset harjoittelevat pääasiassa keskenään. Taidoharjoittelu kehittää mm. yleiskuntoa, koordinaatiota sekä tasapainoa. Harjoituksissa treenataan perusliikuntataitoja, tekniikoita, liikkumista (unsoku), akrobatiaa sekä kontaktia ja harjoittelu toteutetaan useimmiten yksin tai parin kanssa. Laji sopii niin kuntoilijalle kuin tavoitteellisesta urheilustakin kiinnostuneelle ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tavoitteet määrittyvät yksilöiden mukaan harjoittelun lomassa.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 30 taidoseuraa, jotka toimivat Suomen Karateliiton alla. Suomen Taido muodostaa lajikollegion Suomen Karateliitossa. Suomen Taido toimii kaikkien suomalaisten taidoseurojen yhdyssiteenä sekä lajin edunvalvojana Suomessa

Lisätietoja ja laajempi kuvaus Suomen Taidon sivuilta.